2011. szeptember 18., vasárnap

Monkmus - Veszélyes utazás (Travel Is Dangerous)

Ez a rövid kis animációs film a post-rockot játszó Mogwai zenekar 2006-os lemezének címadó dalára, Monkmus filmes, illusztrátor által készített videoklipje. Az alkotó honlapján megtekintetők még a további munkái, az együttes bemutatkozása pedig innen érhető el.

E film meglehetősen titokzatos mű, sejtelmes szöveggel és zenével. Állítólag csak nagy ritkán fogalmaz dalban az együttes, de ezúttal a szövege sem visz közelebb az értelmezéshez. A Mogwai munkáit közelebbről ismerők úgy tudják, hogy a dal a Barents-tengeren 2000. augusztus 12-én elsüllyedt orosz K-141 Kursk tengeralattjáró tragédiájáról szól.

Mindenesetre, amit kapunk a mű által, az egy rendkívül erős képekben megfogalmazott párpercnyi apokalipszis, mintegy szomorú tudomásulvétele az elkerülhetetlen végnek, és – jobb híján nevezzük – a Kiválasztottaknak tudatos „bebábozódása” egy új életformába, azzal a reménnyel, hogy egyszer majdan még újra egy élhető világra lelnek. Egy igazán kínzó kollektív XXI. századeleji életérzés lenyűgöző képekbe sűrített meséje ijesztget bennünket Monkmus vásznáról.


Mogwai
Travel Is Dangerous

Who might know of this?
The notes we left
Our final thoughts
And we knew they'd get ours out

*Sink, sink*
*Drowned* by our country
Old machine
Is crushed and forgotten
Never surface again

The air runs out
The captain's first
So we take to memories
And layers of clothes

Up there the family weeps
Outside hammers
Noises sound like the end
And we will never see them

Sink, sink
Drowned by our country
Great machine
Is crushed, old and rotten
Never surface again

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése